Hogyan ne felejtsünk el németül? A1-A2-es szinttől

Hogyan ne felejtsünk el németül? A1-A2-es szinttől

szeptember 8, 2021 Uncategorized 0

Bécsi jegypénztár előtt hezitáló csoport: „Te beszélj.” „Neked van nyelvvizsgád, nem?” „Ki emlékszik már arra?” „Szerintetek tud magyarul?” De mégis mit tegyünk, hogy a nyeltvanulásba fektetett rengeteg idő, pénz, energia ne csak egyszer egy vizsgán, hanem később akár külföldön is megtérüljön?

Gondolkodj németül!

kezdő szinttől

Gondolj végig egészen mindennapi szavakat, szituációkat idegen nyelven. Sorban állsz valahol, mit mondanál az adott helyzetben, ha német nyelvterületen lennél? Ki tudnád-e fejezni magad választékosan és illedelmesen a pékségben, az étteremben, a fodrásznál…? Meg tudnád-e nevezni a körülötted lévő tárgyakat németül?

Ha igen, az már egy privát sikerélmény a napra. De ha nem, még mindig nem késő gyors előkapni az okostelefonod és utánanézni. Egyszer talán hálás leszel magadnak ezért.

Játék: ha legközelebb utazol, nézz ki az ablakon és próbálj meg minél több dolgot megnevezni abból, ami mellett elhaladsz. Ha valamit nem tudsz, és már egyre jobban érdekel, nézz utána!

Ami ebben a játékban nagyon jó, hogy ketten vagy többen is játszhatjátok és versenyezhettek, hogy ki tud többet, vagy ki a gyorsabb. 🙂

Állítsd át az eszközeidet németre!

A1-A2-es szinttől

Nagyon sokat lehet tanulni azzal, ha az okoseszözeid, és a különböző felhasználói fiókjaid nap mint nap németül szólnak hozzád.

Saját tapasztalat, hogy vannak olyan kifejezések, melyek épp emiatt először mindig németül jutnak eszembe. (És egyszer sem kellett mantrázva ismételgetnem őket, szódolgozatot sem írtam belőlük…)

Tipp: a következő két kifejezést érdemes megjegyezni, hogy bármikor visszaállíthasd a telefonod, ha végképp nagyon elveszett vagy: Einstellungen (beállítások) és Sprache und Region (nyelv és régió).

Olvass, hallgass német műveket!

A1-A2-es szinttől

Akár német zenét, akár irodalmat…

Vannak művek, melyek megértéséhez szerencsére nem kell nagyon profinak lenni németből. Már akár A1-es szintű német dalokat is találni a közismert előadók számai között. Íme egy: Rammstein – Wo bist du?

Szintén jó döntés könnyített olvasmányokat választani, vagy direkt a saját nyelvi szinteden irodalmi műveket keresni.

Ha követed a közösségi oldalaimat, további zeneszámokat és irodalmi műveket találhatsz, melyek szintén segítenek a nyelvtanulásban.

Merj beszélni és hibázni is!

A1-A2-es szinttől

Ha belegondolsz, már a nyelvtanulás legelején feldolgozzuk a legtöbb hétköznapi szituációt: étterem, segítségkérés, útbaigazítás… Ne fordíts hátat a turistának, aki hozzád fordulna segítségért! Bizonyára lesz valami, amit megértesz abból amit mond, és jól fog esni neki, ha kézzel-lábbal, nyelvi hibákkal is de segítesz neki.

Egyébként belegondoltál már abba, hogy a saját anyanyelvünkön is mennyi hibát ejtünk a mindennapokban? Milyen sokszor van, hogy nem jut eszünkbe egy szó, vagy többször is nekifutunk egy mondatnak…

Játék: figyeld magad egy napig: Te hogyan használod az anyanyelved? Hányszor ejtesz nyelvi hibát magyarul, keresed a megfelelő szót, vagy hagysz befejezetlenül egy mondatot?

Ha hozzám jössz nyelvórára, biztosan bevetünk néhány hasonló praktikát. Maradj velem, mert a következő posztomban is hasonló tippeket osztok meg – immár haladóknak.